Geschreven door: | Toegevoegd op: | Categorie:

De nieuwe Maestro van Landgraaf is bekend, Hubert Schunken wist de felbegeerde titel tijdens een meer dan sfeervolle strijd te bemachtigen. Fanfare ST. Barbara G.A. organiseerde wederom een top avond en liet zien waar een kleine vereniging groot in kan zijn.

Lambert Rinkens, Landgraaf 2 december 2018, 19:54

De leden van Fanfare ST. Barbara G.A. mochten het gisteravond het allergrootste deel van de avond zonder hun vaste dirigent Math Somers zien te bolwerken. In plaats daarvan kregen zij vijf plaatsvervangers die de toon aangaven. Vijf plaatsvervangers die zich in de strijd wierpen om de titel Maestro van Landgraaf 2018 in de wacht te slepen.

De vijf aspirant-dirigenten konden hun kennis en vaardigheden wat dirigeren betreft twee keer laten zien op deze uiterst muzikale en gezellige avond in het Streeperkruis. Ieder van hen had een kans vóór en een kans ná de pauze. Enkele van de stukken: Soldaat van oranje, Gold van ABBA, Bohemian Rapsodie of Waltzing with Strauss.

Pascalle Willemsen Nadenoen, Hubert Schunken, burgemeester Raymond Vlecken, Marc van Caldenberg en Henk Verhaeg gaven ieder op hun eigen wijze invulling aan iets wat voor niet-kenners altijd zo gemakkelijk uitziet maar dat allesbehalve makkelijk is, een orkest dirigeren. Een kleine twee maanden hadden zij de kans om onder leiding van Math Somers zo veel mogelijk te leren. Af en toe tussen alle bedrijven door een les volgen binnen twee maanden is dus waarachtig zo goed als niets in vergelijking met de studie die een professioneel dirigent achter de rug heeft.

Hubert Schunken bleek de ware Maestro van Landgraaf 2018 te zijn, de oud Stadsprins van Landgraaf, in het dagelijks leven geluidstechnicus, arrangeur, DJ en producent, was er terecht helemaal mee in zijn nopjes. In 2020 mag hij weer aan de bak om zijn titel te verdedigen. En daar gaan de nieuwe kandidaten een zware dobber aan krijgen.

Opperste concentratie, inzet en plezier. Dat straalde er gewoonweg vanaf. En niet alleen bij hun. Ook orkest en publiek straalden meer dan eens. Zet daar Jack Vinders bij, die op met zijn typische humor de avond aan mekaar praat, en het plaatje is bijna compleet. En dan hebben we het niet over Hubet Schunken die terecht met de hoogste eer ging strijken, iets waar de jury het zich meer dan eens was. We hebben het over datgene waar een kleine vereniging echt groot kan zijn.

Fanfare ST. Barbara G. A. is een van de kleinere verenigingen in Landgraaf. Met 27 leden hoor je niet bij de grootsten, maar dat zegt dus lang niet alles. Integendeel. De kandidaat-dirigenten hadden twee maanden de tijd om op de woensdagavond met het orkest te repeteren. En in die enkele sessies, die het dagelijks leven dan overlaat, wisten de leden een dermate goede band op te bouwen met hun dat daar echt wel van een click gesproken mag worden. Daarenboven deden zij dat bij de vorige editie ook al, ook daar waren de kandidaat-dirigenten zeer onder de indruk van wat fanfare ST. Barbara in wezen is. Het is écht een vereniging.

Een vereniging is geen vereniging instrumenten, sportattributen of uniformen. Een vereniging is een vereniging van mensen die één geheel zijn. Een groep mensen die elkaar met respect behandelt in iets wat zij gezamenlijk delen. En daar weten zij iedere keer opnieuw de kandidaat-dirigenten bij te betrekken.

Zij werken met twee mensen ruim een half jaar aan de voorbereidingen. Dan zijn er de twee maanden waarin de kandidaten erbij komen. En of het dan 5 of 15 maal opnieuw beginnen is doet er niet toe. Stug volhouden tot het erin zit. De kandidaten worden als volwaardig dirigent benadert. En daar moeten zij mee te werk gaan. Natuurlijk kennen zij de stukken en kunnen ze op de automatische piloot doorspelen. Maar zo functioneert het niet. Dan zet je de kandidaat en voor joker én hij leert er niets van. Het is respect dat zij betuigen aan de kandidaat-dirigenten en dirigenten die het overzicht houden en richting geven tijdens het stuk.

En dat wordt zeer gewaardeerd. Gisteren maakten de vijf aspirant-dirigenten dan ook bekend dat zij, juist omdat deze kleine vereniging zo groot is, het ‘Maestro Committee van 50’ hebben opgericht om Fanfare ST. Barbara G.A. als teken van waardering te ondersteunen. En als kandidaten van deze én de vorige editie dat doen, dan ben je dus wel degelijk groot.

Natuurlijk kunnen geïnteresseerden, jong of oud, altijd een kijkje nemen bij de vereniging of meer informatie opvragen. http://www.barbara-ga.nl

Thursday July 11th, 2019
Vorige
Wednesday August 1st, 2018
Volgende
PHP took 0.012 seconds to execute.
Posts Folder: ../posts
Images Folder: ../image-uploads
PHP Version: 7.4.33
Alloy v3.2.0
Post ID: hubert-schunken-de-nieuwe-maestro-van-landgraaf-2018

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.