Geschreven door: | Toegevoegd op: | Categorie:

Doch nit alwerm inne Edison ?! Ummer d’r Neaver

De groep ‘Ummer d’r Neaver’ timmert al heel wat jaren aan de weg. Eerst met veel succes in Kerkrade, maar de laatste jaren ook steeds meer in de rest van Limburg. In 2000 kregen ze het zelfs voor elkaar om de ‘Hot or Not’ te worden bij de muziekzender TMF met het liedje ‘Auwe Leem’. Dit liedje is te vinden op hun nieuwe CD ‘Doch nit alwerm inne edison ?!’. Op deze nieuwe CD vinden we natuurlijk weer een heleboel grappen en grollen van deze groep zoals we dat gewend zijn. Misschien af en toe wat te veel van het goede maar naar mijn mening blijft het leuk.

Liedjes als ‘www.limburg.alaaf’ zijn super en direct meezingbaar. Iets wat zeker nodig is voor een goed carnavalsliedje. Ook bevat deze CD live-opnames van onder andere ‘De Sjweiermam’, ‘Limburgs Beer’, ‘Tante Annie’ en nog veel meer. Deze opnames zijn vooral leuk voor de verzamellaar. Een optreden van Ummer d’r Neaver kun je echter niet op CD zetten, dat moet je live meemaken.

‘Auwe Leem’, nummer 14 op de CD, steekt een beetje de draak met de Limburgse artiesten die het alleen maar voor elkaar krijgen om liedjes klakkeloos te stelen. Je kent het wel: even een nieuwe tekst en klaar is kees. Een liedje wat hier ook een uitspraak over doet is ‘d’r Plagiaatsjlajer’. Dan heb je nog ‘Hant vier doa nog Tsiet Vuur’. Dit liedje vertelt het verhaal over een carnavalsslager die snel in elkaar is gezet om mee te doen aan het plaatselijke carnavalskonkoer. Ook dit verhaal is bij velen bekend. Even een arrangement laten maken en vervolgens even het liedje in de studio inzingen zonder zelf enige creativiteit en tijd in het liedje te hebben gestoken. Vaak is het zo dat de mensen die alles zelf componeren altijd buiten de prijzen vallen. Zeker met teksten die niet direct met carnaval te maken hebben. Dit laatste is tevens mijn eigen conclusie.

De jongens van ‘Ummer d’r Neaver’ zorgen met hun liedjes voor een frisse wind in het Limburgs carnavalsland. Niet op de makkelijke toer, maar hun eigen stijl: hier en daar een vleugje rock en even lekker sjoenkellen. Ook deze CD is weer top. Tijdens het beluisteren van viel me maar één ding op bij het liedje ‘Auwe Leem’: er zit een raar kraakje in de opname op zowel de CD als de CD-single. Misschien dat dit er wel gewoon in hoort? Of kan opnamestudio Marlstone ons opheldering verschaven .

Hubert Schunken, Landgraaf

PHP took 0.012 seconds to execute.
Posts Folder: ../posts
Images Folder: ../image-uploads
PHP Version: 7.4.33
Alloy v3.2.0
Post ID: doch-nit-alwerm-inne-edison-ummer-dr-neaver

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.